Prije uporabe dobro razmisliti

četvrtak, 27.11.2014.

Otkuda klipovi, a nitko nije krunio kukuruz?


U očima mlade generacije ja sam Metuzalem, ili barem aspirant na to mjesto. U svoju obranu mogu reći kako se ipak svojski trudim i prihvaćam sve munjevite promjene koje se zbivaju, jer sam potpuno svjesna da je danas takvo vrijeme. Nisam od onih koji vape za prošlošću kao zlatnim dobom u koje se želim vratiti kao u majčino okrilje.
Budimo realni, reče Kazo, ta prošlost je imala svojih debelih slabosti, ali nisam nikako za to da je u potpunosti odbacimo. Ljudi moji, valjda je u njoj bilo i nečega dobroga! Priznajem polet i stručnost mlade generacije, ali nikada neću priznati i odobriti negativizam i totalno gaženje svega što ne nosi privjesak današnjice i mladosti.
Onih davnih dana kada sam bila početnica, bilo je normalno da mi početnici kao takvi uglavnom držimo jezik za zubima i šutimo i pričekamo nekoliko godinica dok ne steknemo kakvo-takvo iskustvo koje bi nam dalo za pravo da kažemo koju. Ni to nije bilo u redu. Mladog čovjeka treba uvijek saslušati i uvažiti, bilo to i prvoga radnog dana u životu. Ipak, postoji nešto što tom mladom čovjeku treba zamjeriti. Uvijek. Neprihvaćanje i nepoštovanje radne i kolegijalne etike. Ubijte me i zgazite, jer ovo što propovijedam danas nije „in“, ali ja ću i dalje ostati pri svome jer to je karika koja nedostaje. Nedostatak empatije i višak krvoločnosti.
Opisat ću najsvježiji primjer iz svoje svakodnevice. Nekoliko osoba koje su pred mirovinom ili na pragu nje. Odlaze, polako se iskapčaju, prikupljaju papire i vjerojatno u sebi podvlače neke crte i odvaguju svoj korak, pitaju se je li malo preuranjen ili ne, rezimiraju koliko su toga kvalitetnog ostavile…
U istoj toj radnoj sredini nekoliko je osoba koje bi mogle biti potencijalni nasljednici. Prekrasno. Ovo je rečeno bez ironije. Dakle, te mlade osobe imaju neka novija i svježija znanja i predivan radni elan. Slutite jedan „ali“. Upravo stiže. Isti ti nasljednici vide što se zbiva i odmah ubacuju u četvrtu brzinu i naglo startaju. Pronalaze zamjerke.
Istim tim starijim osobama. Ništa čudno, kad bismo se svi zainatili i išli uokolo istražujući svoje supatnike svih generacija na poslu, pronašli bismo desetke propusta. Kad bismo. Trebamo li? Prepuštam odgovor pametnijima …
Vraćam se na četvrtu brzinu. Pronašli smo (su) pukotine u radu i glasno ih iznosimo i negodujemo. Pri tome uopće ne vodimo računa o nekoj široj slici: koliko toga i koje kvalitete je ugrađeno u radnu sredinu upravo rukama i trudom istih tih onemoćalih starijih. I to onih godina, kada su bili isto tako mladi i poletni, potom u svojim zrelijim godinama pa i sada pred kraj. Ali ne, to uopće nije važno, važno je da se propust dogodio sada, u proteklu godinu ili dvije. To je strašno, zar ne? Zgazimo ih do kraja, šutnimo u stranu jer ništa ne valjaju.
Mlade snage jako dobro opažaju i njima se to zaista nikada ne može i neće dogoditi. Kada zasnuju obitelj, kada stignu mala djeca, bolovanja zbog njege djece, problemi s životnim partnerima, školovanjem djece, starim roditeljima, nadolazećim klimakterijem ili andropauzom….
Ne, njima se to nikada neće dogoditi! Uvijek će ostati mladi, puni snage, inovativni, bezgrešni itd …



27.11.2014. u 08:21 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  studeni, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (1)
Studeni 2014 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ne naučiš li ništa, idući ti je život jednak sadašnjem, ista ograničenja i iste poteškoće koje treba nadvladati.
(Richard Bach, Galeb Jonathan Livingston)

Linkovi